Privacyverklaring
Als GZ-psycholoog houdt ik mij aan de Beroepscode voor psychologen. De code biedt GZ-psychologen een leidraad voor het beroepsmatig handelen en is een belangrijk kwaliteitsinstrument van het NIP. In de beroepscode staat ook beschreven dat wij ons moeten houden aan een geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat ik alleen met jouw uitdrukkelijke toestemming informatie over/van jou met anderen deel. Alleen in bijzondere gevallen geeft de wet ons het recht om zonder toestemming informatie te verstrekken. Een voorbeeld hiervan is dat jij een reëel gevaar vormt voor jezelf. Dan is het zinvol om bijvoorbeeld contact op te nemen met de huisarts. Wij zullen samen bespreken hoe wij dit gesprek vorm zullen geven en zal daarmee nooit achter jouw rug om gebeuren.
Wij zijn wettelijk verplicht een (behandel)dossier aan te maken. Momenten Therapie doet dat binnen een beveiligde digitale omgeving. Hierin worden gegevens vastgelegd die nodig zijn om goede zorg te bieden. Volgens de regels van de wet, wordt dit dossier minimaal 20 jaar bewaard. Je hebt als cliënt recht op inzage in- of een afschrift van de informatie die in jouw dossier is opgenomen. Binnen de behandelingen van Momenten Therapie heb je altijd toegang tot jouw eigen (digitale) dossier. Ben je het niet eens met informatie die in het dossier is opgenomen, dan kan je mij verzoeken een eigen verklaring (jouw mening) aan het dossier toe te voegen. Ook heb je het recht om mij te verzoeken (delen uit) jouw dossier te vernietigen. Voor alle rechten geldt dat de praktijk in principe in gaan op jouw verzoek. Er gelden een aantal uitzonderingen die te vinden zijn in de eerder genoemde beroepscode.
Het College Bescherming persoonsgegevens heeft bepaald dat de zorgverzekeraar de hoofdclassificatie mag vernemen in combinatie met de geleverde zorg. Als jij er bezwaar tegen hebt dat bij de zorgverzekeraar een diagnose van u bekend is, dan kunt u ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen.
Voor alle andere informatieverstrekking wordt jouw toestemming voor elke berichtgeving gevraagd. Aan bedrijfsartsen wordt – als jij dat wenst – alleen schriftelijk informatie verstrekt.
Klachten
Als je ontevreden bent over onze behandeling of mij als behandelaar, dan hoop ik dat jij dit met mij bespreekt. De behandeling is namelijk gericht op jouw herstel en een breuk in het contact staat dit herstel in de weg. Mochten wij samen niet tot een passende oplossing komen, dan kan je een beroep doen op de klachtenregeling van het Nederlandse Instituut van Psychologen (NIP). Het NIP heeft een officiële klachtenprocedure die ons kan helpen om samen tot een passende oplossing te komen. Als BIG geregistreerd GZ-psycholoog val ik ook onder het Tuchtrecht. Daarmee kan je ook een klacht indienen bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.