Aanleiding
Soms zit het je niet mee; er zijn uitdagingen en/of klachten waar je tegenaan loopt, ondanks dat je zo je best doet om hier vanaf te komen. Het beperkt je in je dagelijks leven en je meldt je bij de huisarts. De huisarts stelt voor dat er iemand met je meedenkt en verwijst je door. Jouw huisarts beschrijft in de verwijsbrief tegen welke uitdagingen jij aanloopt.
Uitdagingen
De uitdagingen waar je tegenaan kan lopen en onder andere binnen de praktijk worden behandeld, zijn:
- Angsten, zoals sociale angst, faalangst, specifieke angsten, etc.
- Somberheid
- Dwanggedachten en -handelingen
- Piekeren
- Laag zelfbeeld
- Heftige ervaringen/trauma
- Slaapproblemen
- Rouw
- Agressie en uitbarstingen
Aanmelding
Bij Momenten Therapie kan je terecht voor hulp binnen de generalistische Basis GGZ. Dit betekent dat er sprake is van (enkelvoudige) uitdagingen die licht tot matig van ernst zijn en waarbij de verwachting is dat (relatief) kortdurende hulp voldoende verbetering zal opleveren. Wij zullen beoordelen of jouw verwijzing en aanmelding bij Momenten Therapie passend is. Daarvoor hebben wij het volgende van jou nodig:
- De verwijsbrief van de huisarts. Deze kan de huisarts digitaal via ZorgDomein naar ons versturen.
- Aanmeldformulieren die jij invult. De aanmeldformulieren vind je hier. De ingevulde aanmeldformulieren mogen opgestuurd worden naar aanmelden@momenten-therapie.nl.
Zodra wij de verwijsbrief en de aanmeldformulieren ontvangen en beoordeeld hebben, neem ik contact met jou op. Als de aanmelding passend lijkt, dan nodig ik jou uit voor een aanmeldingsgesprek. Ik zal jou dan ook vragen om een aantal vragenlijsten (digitaal) in te vullen. Deze vragenlijsten worden gedurende de behandeling meermaals – doorgaans voorafgaande aan evaluatiemomenten – ingevuld om de ontwikkelingen binnen de therapie in kaart te brengen. Mocht de verwijzing en aanmelding niet passend blijken, dan verwijs ik jou terug naar jouw huisarts. De huisarts zal dan opnieuw met jou meedenken over een passende verwijzing.
Aanmeldingsgesprekken
Samen brengen wij uitgebreid in kaart hoe jouw uitdagingen, klachten, krachten en valkuilen, persoonlijkheidskenmerken, vormende ervaringen en triggers met elkaar samenhangen. Wij proberen samen de oorzaak van de uitdagingen te verklaren en bepalen wat jouw hulpvraag en behandeldoelen zijn. Tot slot zijn deze gesprekken er ook voor bedoeld om na te gaan of jij het contact als prettig ervaart en het idee hebt dat ik jou in deze fase van jouw leven kan helpen.
Behandelplangesprek
Tijdens dit gesprek bepalen wij samen de richting van de behandeling door (concrete) doelen op te stellen. Daarbij is het belangrijk dat de behandeling ook echt bij je past en dat jij je veilig genoeg voelt. Samen bepalen wij hoe de therapie wordt vormgegeven en welke vormen van therapie ingezet zullen worden die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Tot slot plannen wij evaluatiemomenten in; wij evalueren of de therapie is wat je ervan verwacht had én of de therapie leidt tot de gewenste behandelresultaten. Tussen het behandelplangesprek en de (start van de) behandeling zit geen wachttijd.
Behandelaanbod
‘Uit welke methoden bestaat mijn behandeling?’ Wij zoeken naar de methoden die het beste passen bij de samenhang aan uitdagingen, krachten, vormende ervaringen, in stand houdende factoren, triggers en wensen én daarnaast wetenschappelijk onderbouwd zijn. Indien jij eerder in behandeling bent geweest, gaan wij ook na wat het resultaat is geweest van deze methoden. De gegeven behandelingen passen binnen de generalistische basis GGZ. De therapievormen en interventies die gebruikt worden binnen de praktijk zijn:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT)
- EMDR
- Affect-Fobie Therapie (AFT)
- Acceptence and Commitment Therapie (ACT)
- Oplossingsgerichte therapie
De praktijk biedt de mogelijkheid om de afspraken/consulten op locatie plaats te vinden en/of digitaal (screen-to-screen).
Daarnaast behoren E-health modules ook tot de behandelmethoden. Dit zijn (online) modules/behandelingen die jij op elk gewenst moment kan doorlopen en effectief bevonden zijn voor de uitdagingen waar jij tegenaan loopt.
Binnen de behandelingen van Momenten Therapie worden de Zorgstandaarden voor de geestelijke gezondheidszorg meegenomen in het bepalen van het behandelbeleid. In de zorgstandaarden worden de algemene aanbevelingen voor het voorkomen, herkennen, diagnosticeren en behandelen van uitdagingen en stoornissen toegelicht, waarbij (nieuwe) wetenschappelijke inzichten in het vakgebied telkens worden verwerkt in bestaande richtlijnen. Ze bieden een gedegen basis voor gezamenlijke besluitvorming en goede zorg.
Behandeling
Binnen de therapie werken wij samen aan de opgestelde doelen en krijg je steeds meer zicht op hoe jouw klachten samenhangen met jouw wensen, verlangens, krachten, valkuilen, uitdagingen en persoonlijkheidskenmerken. Wij zoeken samen naar een manier waarop jij je leven kan vormgeven die bij jou past en jouw klachten en uitdagingen verminderen, zodat jij weer zelfstandig verder kan.
Afsluiten behandeling
Als wij tijdens een evaluatie tot de conclusie komen dat de behandeldoelen behaald zijn en jij weer zelfstandig verder kan, dan beslissen wij samen het traject af te ronden. Na de afsluiting wordt een brief naar de verwijzer gestuurd om de huisarts op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen, de behandelresultaten en het beleid. Ook wordt er in de brief beschreven wat het plan is als dezelfde uitdagingen weer opspelen. Indien de klachten binnen de behandeling onvoldoende verbeterd zijn, is het mogelijk dat je doorverwezen wordt naar een andere hulpverlener en/of naar de specialistische GGZ. Ook dan wordt de huisarts – met jouw toestemming – op de hoogte gebracht.
Wachtlijst
Onder het kopje Aanmelden en wachttijd vind je de actuele wachttijden.
Wachtlijstbemiddeling
Wanneer jij de wachttijd te lang vindt, dan kan je altijd contact met ons opnemen of jouw zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling.
Jouw zorgverzekeraar kan jou ondersteunen, zodat jij binnen 4 weken vanaf jouw eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en dat binnen 10 weken vanaf de intake, de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
Waarneming
In vakantietijd en bij (langdurige) uitval vindt zo nodig waarneming plaats door collega’s. Deze optie wordt met jou besproken. Momenten Therapie beschikt niet over een crisisdienst en is buiten kantooruren niet bereikbaar. Als hulp niet kan wachten, neem dan contact op met de huisart(senpost) of de crisisdienst in jouw regio. Bij levensbedreigende situaties neem je altijd contact op met 112. Indien er sprake is van suïcidaliteit, dan kan je ook contact opnemen met 113 zelfmoordpreventie op 0800 0113.